Posiadam starszą kamerę cyfrową na kasety DVI z wyjściem AVI oraz DV (tzw. FireWire) które równiez posiadam w komputerze, ale nie oto chodzi.
Chciałbym abyście polecili mi jakiś dobry program (aby nie zaniżał jakości materiału) do zgrywania materiału i jego delikatnej obróbki.
Dodatkowo chciałbym was zapytać o polecenie jakiejś dobrej i niedrogiej (jak najlepszy stosunek jakości do ceny)kamery na dzisiejsze czasy.
Chciałbym aby nie była zbyt wielka, najlepiej z HDD no i może jakaś HD?
Za pomoc i wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.
maxpaynemm, ja używam sony vegas :diabelski_usmiech to już jest taki konkretny kombajn :twisted:
a kamerę kupiłem niedawno toshibę camileo p10, no i muszę powiedzieć że jak na tą kasę to radzi sobie całkiem nieźle, oczywiście za wyjątkiem słabego oświetlenia. Na zewnątrz przy ładnej pogodzie to naprawdę fajnie nagrywa. http://www.youtube.com/watch?v=nH6LASru5hc mój filmik, jakość sporo pogorszona :szeroki_usmiech
a te już normalne :P
ja płaciłem 315, a wysyłka była chyba gratis :P Przybliżenie jest skokowe, zgadza się, ale jak się robi po woli no to nawet nie rzuca si w oczy
Stabilizacja niby jest,ale jak działa to nie wiem bo nie korzystałem z tego, ręce aż tak mi się nie telepią :wink:
Kwestia skupienia się :diabelski_usmiech
A za tą kasę to naprawdę fajna kamerka, nagrywa w QuickTime, ale z przerobieniem nie ma problemu używam darmowego programu http://www.pazera-software.pl/products/vcsuite/
No i potrzebuje dużo pamięci, film 10min w HD720 zajmuje ok 500MB :lol:
Do kamery dorzucony jest też program do obróbki(przegląd filmów zdjęć, import, drukowanie, zrobienie filmu i wypalenie na dvd, można też bezpośrednio wrzucić coś na you tube)
maxpaynemm, kluczem w fotografii jak i w filmowaniu jest optyka, nie daj się nabierać na kamery o rozdzielczości HD bo to nie jest równoważne z jakością HD ;-)
Im kamera większa i cięższa tym obraz będzie stabilniejszy, im optyka większa (średnica) tym więcej światła dociera do matrycy a to się przekłada i na mniejsze szumy i na ogół na lepszą jakość obrazu choć przy bardzo jasnej optyce pojawiają się pewne błędy jak aberracje itd.
Musisz najpierw zdecydować co chcesz kręcić a dopiero później określić zakresy cenowe sprzętu - wybierając odwrotnie jest duża szansa że będziesz niezadowolony po zakupie.
Z całym szacunkiem ale za ~700 zł to można kupić dobry statyw z głowicą do foto a nie aparat/kamerę
maxpaynemm, to jeśli tak to jednak zrezygnuj z wysokiej jakości materiału źródłowego ( np. Mini DV ) na rzecz dobrej kamery, która nagrywa już w docelowym formacie jakiego będziesz używał. Godzina nagrania w PAL < nie HD > w formacie Mini DV to ok. 30 GB, jak masz np. 3 kasety, z których chcesz zrobić 1 h nagrania to potrzebujesz 100 GB na materiał źródłowy i prawie drugie tyle na pliki tymczasowe. Jak nie masz super komputera to po jednej takiej "przeróbce" się poddasz z braku cierpliwości...
Kompaktowa kamera Camileo P30 to niewielkie urządzenie o ogromnych możliwościach wyposażone w matrycę CMOS o rozdzielczości 5 megapikseli. Charakteryzuje się 5-krotnym zoomem optycznym oraz 4-krotnym zoomem cyfrowym. Filmy video zapisywane są w jakości Full HD. Rozmiary urządzenia (1084 x 82 x 38 mm) sprawiają, że jest to idealna pozycja dla osób aktywnie spędzających czas.
Elegancka, kompaktowa kamera z portem kart SD wyposażona w zaawansowany stabilizator obrazu, technologię Super LoLux, 45-krotny zoom dynamiczny oraz unikalne funkcje filmowania.
z przewagą dla JVC bo ma matrycę CCD ponoć lepszą od CMOS w Toshibie
Narazie widzę opinie w niecie z przewagą na CCD ponoc mniej smuży i lepiej zachowuje się w ciemnych pomieszczeniach. Macie jakieś doświadczenie w tym temacie ??
kowal 2002, właśnie kamera na miniDV sprawia że zgrywanie i obróbka to masakra
...
Dlatego właśnie napisałem, że w twoim przypadku Mini DV jest bez sensu, bo tak naprawdę nie potrzebujesz wysokiej jakości materiału źródłowego, jak docelowo i tak będzie zapewne Divx lub ew. DVD.
Co do przetworników to CCD jest lepszy od CMOS oczywiście jeśli oba są podobnej klasy.
ale fakt, ze zajmuje troche, do tego sa problemy z dobraniem kodekow (jak mi sie wydaje) itp, ja mialem dziwne efekty rozmywania na lcd tak jakby ramka parzysta wskakiwala przed nieparzysta ( to tak obrazowo, ale nie wiem czy prawdziwie )
do tej pory nie mialem czasu tego rozgryzc, wiec nie znam prawdziwego powodu
co do kompa, troche trwa taka zabawa, ale u mnie na E5200, 1 Gb RAM (osobne dyski na zrodlo i film) obrobka nie jest czyms bardzo uciazliwym, ograniczalem sie tylko do wyciecia fragmentu, ktorego juz pozniej nie "upiekszalem"
No chyba raczej tak - mam taką kamerkę - Sony, nagrywającą w formacie Mini DV. Do zrzucania z kamery używam programiku Capture z pakietu Pure Motion (kiedyś dawno temu był dołączony do jakiegoś Entera), przez złącze firewire. Znalazłem kiedyś jakiegoś freeware ale nie bardzo chciał działać na moim sprzęcie (być może za słaby i przycinało - zgubione ramki, niski transfer danych) - Capture sprawuje się bardzo dobrze. Z przekodowywaniem nie jest tak źle - koduję VitrualDub-em z kodekami ffdshow do xvid-a z filtrem deinterlace. Programik ma generalnie bardzo duże możliwości jeżeli chodzi o przekodowywanie i filtrowanie obrazu. Czas kodowania nie przekracza 1.5 x czas nagrania (na AMD 1,7 GHz). Z edycji to tylko docinam, wycinam i tnę na odpowiednie fragmenty. Nie jest to specjalnie upierdliwe - da się żyć.
Mój błąd, oczywiście 13 nie 30 GB... ale to dlatego, że od dawna tego nie robię w ten sposób ( tzn. nie zrzucam z kasety na PC ). Kilka lat temu walczyłem z tym całkiem "na serio" i po wielu zmianach softu i hardware-u w końcu się poddałem. Oczywiście teraz na pewno i kompy są dużo lepsze i soft bardziej dopracowany więc pewnie jest dużo łatwiej/szybciej. Teraz jak potrzebuje zgrać film to zrzucam go po FireWire do stacjonarnej nagrywarki w trybie XP i jest po sprawie ( jak coś trzeba przeedytować to ori materiał można ew. zrzucić z HDD nagrywarki do PC ).
[quote="abstinent
"...kamerę kupiłem niedawno toshibę camileo p10, no i muszę powiedzieć że jak na tą kasę to radzi sobie całkiem nieźle,...."
Mam pytanie - skąd na filmie takie przeskoki ?
Widać że nie ma płynności przy przesuwaniu panoramicznym...
Czy to "problem obróbki" czy też sprzęt nie nie ma za małej przepustowości ...
Pozdrawiam
Jacek
Mam, jeżdżę, cieszę sie (-:
Zmiana na 1.4 TSI 140 HP.
Niestety ta nowa to nie jest 4x4 ...
Jacek G, zauważyłem że te przeskoki dopiero teraz mi się pojawiły, wcześniej aż takie nie były, może trzeba wyciągnąć baterie, zresetować... :|
a płynność zależy od ręki i od ustawień kamery
minusem jest że po włączeniu kamery ustawienia wracają do standardowych :evil: maxpaynemm, myślę że będziesz zadowolony
napisz jakąś recenzję, przyda się :szeroki_usmiech
Komentarz